Hoe wordt ik een home barista?
Donderdag 12 maart 2020 16:33:00 Europe/brusselsDe mooiste momenten van het leven zijn de momenten die je spendeert in je lokale koffiebar waar je jezelf verwendt met een vers gemaakte koffie van je lokale, gepasssioneerde barista! Of het nu een espresso, cappuccino, cortado of een latte machiatto is, je gaat genieten van iets hooggekwalificeerds. Een vers gezette koffie met de juiste techniek kan uw innerlijke geest naar een nieuw stadium van tevredenheid brengen.
Voor alle homebarista's ... Ieder mens heeft zijn eigen inzichten, voorkeuren en smaken. Dus als we het over een huisbarista hebben is er ook een verschil in smaak, visie en voorkeur.
Dus waar beginnen we? Begin met het uitzoeken van je favoriete koffie! Koop direct verse koffiebonen van uw lokale brander. Als u een specifieke smaakvoorkeur heeft, kunt u aan uw lokale brander vragen welke koffie het beste bij uw smaakprofiel past.
Na aankoop van uw koffie bij uw lokale brander kunt u controleren welke molen bij uw zetmethode past. Als je favoriete koffie een dubbel espressoshot is, kun je een molen kopen die geschikt is voor espressomaling. In onze online shop raden we de baratza sette all purpose aan als een molen die perfect geschikt is voor slowkoffie en espresso. De youtube video hieronder leidt u naar de perfecte molen voor uw behoeften.
De volgende stap is uw koffie weegschaal! De meeste barista's zullen u vertellen dat precisie de basis is voor een goede espresso. Zonder weegschaal kunt u niet de hoeveelheid koffie wegen in vergelijking met het volume van uw koffie in de basket dus ook bij andere methoden moet je een weegschaal gebruiken! Anders is het onmogelijk om een consistent product resultaat te krijgen. Het wegen van uw koffiegrammage zal de sleutel zijn tot het reproduceren van uw ideale espresso, elke keer weer. Normaal gebruik je 18 gram tot 21 gram voor een dubbel shot! (vergeet niet het gewicht van de portafilter te tarreren!)
Nadat u de door u gekozen koffie hebt gemalen en gemeten, is een tamper de prefecte accessoire dat helpt bij het inpakken van de gemalen koffie in uw filter. Een goede tampdruk helpt je proces! Het idee hier is dat door het toepassen van een gelijkmatige druk over het oppervlak van je gemalen koffie, je nadien een shot kan trekken die gelijkmatig zal worden. Tampers kunnen variëren in prijs en ontwerp, en het bepalen van wat je nodig hebt zal afhangen van het budget, de grootte en andere factoren! Het komt erop neer dat het een onmisbaar onderdeel is van uw dagelijkse koffieworkflow en dat betekent dat u er veel gebruik van gaat maken! Dus de tamper keuze is een belangrijk facet in uw dagelijkse koffie fix routine. Een koffiedistributietool helpt ook voor een beter geëxtraheerde espresso. Meer info HIER.
Een roestvrijstalen stoom melkkan - die gemakkelijk te reinigen is en effectief warmte afgeeft - is noodzakelijk om de optimale temperatuur voor de door u gewenste melk of melkalternatieven te bereiken. En dit is niet zomaar een metalen kan - geloof het of niet, ze zijn speciaal ontworpen om het soort werveling aan te moedigen die romige microschuim creëert dat cruciaal is voor een gladde, perfect gegoten latte - of wat uw hartje maar wil. Het hebben van een aanzienlijke hoeveelheid en gewicht samen met de puntige tuit maken deel uit van wat uw latte art-kunst mogelijk maakt.
Een droeslade is een lade waarin je de espresso "puck" na het zetten van je koffie kan weg slaan. Hoewel het een optioneel item is, kunt u zeker direct naar de vuilnisbak in uw keuken gaan maar het helpt zeker om een opgeruimd clean gebied rond uw espressomachine te behouden, vooral als u meerdere shots maakt, maar ook om een meer sanitaire, nette werkopstelling te behouden. Het kan een eenvoudig ontwerp van hoge kwaliteit in roestvrij staal zijn, of zelfs iets dat op zichzelf al een pronkstuk kan zijn. Kortom is een droeslade een serieus hulpmiddel voor alle home barista's set ups! Als je het eenmaal begint te gebruiken zal je jezelf afvragen hoe je het ooit zonder hebt gedaan.
Een kleine elegante droeslade van topkwaliteit en prachtig afgewerkt met een handvat van walnotenhout, ideaal om een kleine molen op te plaatsen zoals de Mignon , F4 fiorenzato, ...
HOME BARISTA DROESLADE KLEIN ZWART MET WALNUT HANDELEspressomachine en onderhoudsgereedschap
De laatste stap nadat u uw favoriete espressomachine als home barista investeerder hebt gekozen:
Een espressomachine heeft, zelfs op huiselijk niveau, veel bewegende onderdelen, wat ook betekent dat bacteriën en residuen zich kunnen verstoppen. Een betrouwbare reinigingsoplossing zorgt er niet alleen voor dat u een veilige en hygiënische ervaring heeft, maar ook dat u de best smakende koffie telkens verkrijgt. Onderhoudskits zorgen ervoor dat uw home barista machine altijd piekfijn werkt. Een goede verzorging van uw machine betekent niet alleen dat u een beter beeld krijgt van een goede smaak, maar ook dat de duurzaamheid van uw apparatuur wordt verbeterd en uw investering wordt beschermd.
Alle foto's hieronder zijn opgenomen door onze Home Barista Lovers.
Wil je een foto maken van je barista set thuis? Mail ons dan je foto:
info@homebarista.be
Gerelateerde nieuwsitems
It's coffee time! Lelit espresso machines
24 oktober 2019Fonte superfood latte
4 november 2019NIEUWE: THE WEEGSCHAAL PEARL MODEL S
23 mei 2019De nieuwe Pearl Model S is ontworpen voor serieuze thuisbrouwers en de branders die met hen in contact willen komen.